donderdag 8 januari 2015

Atlantic Crossing Dag 9 - Feels like home

Atlantic Crossing Dag 9 - Feels like home

De afgelopen drie dagen waren eigenlijk erg rustig. Mentaal was het nog even spannend of de trog ons zuidelijk zou passeren of dat we toch (onverwacht) een staartje zouden mee krijgen. Maar die spanning kreeg niet de overhand en we hebben de afgelopen dagen lekker kunnen leven aan boord. Leven in plaats van overleven :. Zo ook dag 9. De motor moest even aan in het vacuüm achter de trog, maar na 6 uurtjes kon hij alweer uit en zeilden we rustig de nacht in. De dag was nog geheel bewolkt en dat gaf ons een gevoel van Noordzee-zeilen. Even terug naar het gevoel van 'thuis'. Stroom genoeg met de motor aan, dus we nestelden ons lekker op de bank voor een filmpje. Genietend van het tikken van de regendruppels op het kajuitdak. In de avond heb ik een blik zuurkool opengetrokken en heerlijke stamppot gemaakt. Ook die smaakte net als thuis! Met een Nederlandse rookworst uiteraard. De kleine dingen die je van thuis bij je hebt, zijn een groot genot op zee. Drop, pindakaas, rookworst. Ook de fotoboekjes die we van thuis hebben meegekregen worden regelmatig gelezen. Heerlijk om in gedachten ook even bij familie en vienden te zijn. Gistermiddag maakte Leon de grap dat hij 'even een wandelingetje in de tuin' ging maken. Daarmee bedoelde hij een kijkje in de kuip nemen, haha. Zo zie je, it really feels like home op Puff.
We hebben vandaag de tijd een uur terug gezet. Tijdens de oversteek varen we door meerdere tijdzones en moet de klok in totaliteit 3 uur terug. Dat is ten opzichte van de tijd in de Kaap Verden. In Nederland is het nu UTC +1 en wij leven inmiddels UTC - 2, dus 3 uur verschil. En daar komen nog 2 uur bij de komende week. Wij verzetten de tijd niet op een bepaalde positie. Gisteren voelde goed omdat de zonsondergang erg laat was en de zonsopgang ook. Over een paar dagen zullen we hetzelfde wel doen.
Leon stapt net uit bed en zet water op voor koffie. En daarna gaan we ons voorbereiden op hét grote moment. Het vieren dat we op de helft zijn! We hebben over een uur 1060 mijl afgelegd. In 9 dagen, dat is echt top! Een miniflesje champagne staat koud en daar gaan we dalijk aan nippen. En een pakketje van Eric en Denise uitpakken dat eigenlijk voor Nieuwjaar bedoeld was. We proosten vandaag dus ook op het nieuwe jaar.

Geluksmomentje van de dag: Het huiselijke gevoel. En de zuurkoolstamppot! En voor mij ook het moment dat ik zeker wist dat de trog voorbij was zonder dat we veel wind en onweer gehad hebben. Onze routeplanning was top, mede te danken aan het walteam!

Pos: 14º58N 42º38W (13uUTC), koers 270º, dagafstand 117, totale afstand 1051 mijl, zeilvoering; genua over bakboord.. Vanaf morgen rapporteren we ook 'afstand tot bestemming' :-)

1 opmerking:

  1. Jan Haring verhaaltje : Begin jaren 80 was er een Jan Haring, die ongeveer tegelijk met Gnork te water ging. Van Jaap en Marijke Mulder. Ze héétte ook Jan Haring. Zij vertrokken in 1983 of 1984 en hadden alle papieren rond voor de emigratie naar Nieuw Zeeland. Ze zijn daar ook aangekomen, in Auckland. Ze werkten er 's winters en 's zomers zeilden ze wedstrijden op de Pacific. Dat beviel enorm, maar uiteindelijk besloten ze om het schip te verlengen. Op het grootspant doormidden en dus op het breedste deel een stuk ertussen. Heb er nog foto's van gezien, maar weet niet hoeveel langer ze uiteindelijk geworden is. Zijn toen weer vertrokken en uiteindelijk in Japan aangeland, waar ze op Jan Haring woonden en zich in leven hielden door engelse les te geven daar.
    Alles is mogelijk !

    BeantwoordenVerwijderen