vrijdag 9 januari 2015

Atlantic Crossing Dag 10 - U vraagt, wij antwoorden :-)

Atlantic Crossing Dag 10 - U vraagt, wij antwoorden :-)

We schrijven onze blogs natuurlijk omdat we hopen dat ze gelezen worden. We vinden het dan ook erg leuk om te horen dat veel mensen dit met veel plezier doen. Vanuit allerlei hoeken volgen mensen ons blog, familie en vrienden, maar ook oud-collega's, mede-vertrekkers, oud-vertrekkers, toekomstige vertrekkers en zeilers die via het Zeilersforum of Zilt op onze site komen. En ook veel mensen die via via bij het blog terecht komen. Vrienden van vrienden, familie van mede-vertrekkers, vrienden van? Heel bijzondere volgers vinden wij toch wel de allereerste eigenaren van onze Puff, toen nog genaamd Gnork. Zij hebben Puff in 1980 laten bouwen en hebben ook met haar dromen waargemaakt. Een andere bijzondere volger is de oma van Leon. Op 87-jarige leeftijd zit ze dagelijks achter de tablet om ons blog te volgen. Hallo oma! Helaas krijgen we de berichten die geplaatst worden op zee niet binnen. Maar we hebben gevraagd of mijn schoonouders enkele berichten wilden doormailen. Dank voor het enthousiasme waarmee jullie ons volgen! Dat geeft ons de energie om in deze kermis iedere dag toch achter de laptop te kruipen en iets op papier te zetten. Het leek me leuk om enkele vragen die gesteld zijn te beantwoorden. Wellicht zijn er nog veel meer vragen, maar dit zijn de vragen die wij nu hebben doorgekregen.

Hoe is de temperatuur? Het is nu overdag zo'n 25 graden buiten. Het begint dus al lekker op te warmen. Door de regen van de afgelopen dagen, hebben we echter niet veel buiten kunnen zitten. We hopen dus dat het zonnetje snel doorbreekt. Binnen in de boot is het overdag 27 graden. De warmte zal alleen maar toenemen de komende dagen. Veel te warm eigenlijk, dus dat stimuleert het cocoonen. We kunnen geen luiken openzetten ivm spatwater van de golven. En de ventilatoren gebruiken te veel stroom.

Hoeveel etmalen kunnen we motoren? In principe 4,5 etmaal. We hebben 290 liter diesel bij ons. Op weg naar de Kaap Verden hebben we vrij veel gemotord, maar sinds vertrek uit de Kaap Verden heeft de motor maar 6 uur moeten draaien omdat er te weinig wind was. Daarnaast draaien we gemiddeld 1 uur stroom per dag. Dat doen we om de dag. Op dit moment hebben we totaal 13 motor-uren gemaakt.

Hoe was de volle maan? We hebben een aantal heldere nachten gehad afgelopen week waarin de maan het water fel verlichtte. Het lijkt dan alsof er een schijnwerper op je gericht staat. Een klein nadeel is dat de sterren veelal wegvallen tegen het licht van de maan. Komende week wordt de maan kleiner en kunnen we hopelijk ook genieten van fonkelende sterrenhemels.

Hebben we een sextant aan boord? Ja, die hebben we. Maar we weten niet hoe we hem moeten gebruiken. Ik heb alle spullen die ik nodig heb om het mezelf aan te leren. De 13-daagse cursus van Vereniging Toerzeilers vond ik toch wat te uitgebreid. Maar ik geloof niet dat het er van gaat komen. Ik had het me wel voorgenomen? We navigeren digitaal met het programma Open CPN op de laptop en een papieren kaart ernaast. Voor de aanloop van havens en ankerplaatsen hebben we uitgebreide pilots (boeken met kaarten en navigatie-info). We hebben meerdere gps-en aan boord als reserve en hebben zelfs 2 reserve laptops om te navigeren. Voor ons gevoel is dit alles voldoende back-up.

Dat lijkt me weer voldoende leesstof voor een dag. Tot morgen!

Pos: 15.08N 48.10W - totaalafstand 1165 mijl - dagafstand 114 mijl - nog te gaan 935 mijl - rustig etmaal met niet al te veel wind. Vanmorgen grijs en grauw met veel buien. Wel een mooie nacht gehad. Nog steeds wachtend op het zonnetje!

8 opmerkingen:

 1. Hoi Frieda (en Leon, al ken ik je niet, maar heb inmiddels al heel wat over je gelezen!),

  Ik heb in 1 ruk een heleboel van jullie avonturen bijgelezen! Fantastisch om zo een beetje mee op reis te zijn. Ik was de naam van je blog kwijt en was nadat ik zelf aan m'n nieuwe baan begonnen was ook even met heel andere dingen bezig. Maar ik ben blij dat ik hier weer met je kan meelezen. Wát een verschil met praten over BU-budgetten: heerlijk!
  Ik hoop op een mooie rustige sterrennacht voor je!

  Hartelijke groet,
  Hanneke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Erg leuk jullie dagelijks te volgen....

  Hou het heel...
  Groetjes Rick

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik volg jullie al onofficieel vanaf 't begin,sind kort via google friend connect dus "officieel". Ook mijn vrouw vindt 't heerlijk de jullie verhalen te lezen. Zij is vrij ernstig ziek geweest en dan ga je nadenken (dromen)over de toekomst samen. Gelukkig is ze helemaal genezen en gaat het weer super. We blijven jullie berichten lezen en een beetje meedromen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben via het blog van één van de andere Vertrekkers op jullie blog gekomen en volg jullie ook al een tijdje, ook qua positie (in qtVlm). Een "u vraagt, wij antwoorden"-mogelijkheid laat ik me dan ook niet ontglippen. ;-)
  Detail-vraagje: zouden jullie bij de positie-opgave ook de tijd (liefst in UTC) op willen schrijven?
  (En een extra vraag: wat is de juiste lengte-coördinaat van vandaag? De grootcirkel-afstand van de positie op het blog gisteren tot die van vandaag bedraagt 317 nm.)
  Goede vaart! Jaap

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Met spanning ververs ik iedere avond voor het slapen gaan de pagina van jullie blog....heel fijn dat het inslingeren gelukt is en dat de weergoden het goed met jullie voor hebben. Dikke x, Sanne

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Inderdaad op zee is geen internet, maar als de kans er is lees ik jullie blog. Leuk om te volgen.
  Met plezier wil ik jullie het navigeren met een Sextant leren, niet alleen als back-up is dat een bijzonder mooie kunst.
  We komen elkaar vast wel eens in Enkhuizen tegen.
  Met vriendelijke groeten, Tjerk Lub, Gezagsvoerder motor schip Varnadiep (zoon van Ron en Joce)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ben een van die mensen die via via op jullie site is beland. Met veel plezier lees ik jullie verhalen, een mooie ontspanning tussen het schrijven van een scriptie door.

  Hou het schrijven vol en een behouden vaart!

  met vriendelijke groet,

  BeantwoordenVerwijderen