donderdag 15 januari 2015

Atlantic Crossing Dag 16 - Mijl voor mijl

Atlantic Crossing Dag 16 - Mijl voor mijl

Langzaam, voor ons gevoel iets te langzaam, komen we dichterbij ons doel. De zoete overwinning lonkt en we moeten nog even ons geduld bewaren.
Afgelopen etmaal is de deining verder ingezakt en is ook de wind wat afgenomen. Er staat nog steeds zo'n 16 a 17 knopen wind dus genoeg om te blijven zeilen met 4,5 knoop gemiddeld. Heerlijk rustig glijden we door het water. Afgelopen nacht heb ik (Leon) twee rustige wachten gehad. De sterren lieten zich weer van hun mooiste kant zien. Op de een of andere manier gaat dat nooit vervelen. Ik merkte dat je sommige sterren goed gaat herkennen. De grote en kleine beer uiteraard, een ster die iedere nacht een beetje rood fonkelt en eentje die altijd lijkt te knipperen, eentje die zo fel is dat je constant het idee hebt dat er vliegtuig boven je hangt, jaja je doet wat kennis op tijdens die nachtwachten :-)

Frieda had minder geluk en kreeg een paar flinke buien over. Gelukkig zonder extra wind dus ze kon lekker binnen schuilen. Alle regendruppels hadden blijkbaar wel voor een beetje extra vermoeidheid gezorgd waardoor mevrouw in slaap was gedoezeld aan het einde van haar wacht. Daardoor kon deze jongen heerlijk een half uurtje langer in bed blijven liggen. Lekkere wacht trouwens haha ;-) Afgelopen nacht was ook de eerste nacht dat ik buiten kon zitten in korte broek en t-shirt zonder dat het fris was. Een beetje vreemd maar wel lekker!

Gisteren hebben we toch maar besloten om West te blijven varen omdat we prima liepen. Vandaag zakken we wat verder zuid(west) af dus de genua staat nu over stuurboord. We zetten ook de fok op de boom om zo veel mogelijkheid snelheid te maken. Volgens de voorspelling zou het tot vrijdagavond zo moeten blijven waaien dus dan zouden we alleen het laatste etmaal de motor hoeven te gebruiken. Fingers crossed dus en verder aftellen maar?..

Pos: 14º46N 56º28W (13u UTC), koers 250graden, dagafstand 110 mijl, totale afstand 1874 mijl, afstand tot bestemming 260 mijl.

Update: Vlak nadat ik dit blog schreef hebben we helaas onze eerste casualty te pakken. Ik lag net in mijn bed toen Frieda riep: "de genua zit los!" en met dat ik naar buiten keek lag hij al in het water. Helaas blijkt de harpsluiting waarmee het puntje van het zeil aan de rolinstallatie zit en waarmee je hem omhoog trekt afgebroken of losgetrild te zijn. Het zeil kwam dus met harp en al naar beneden en het blok om de rolinstallatie zit nog bovenin netjes op zijn plek samen met de val. Hier is nu even niets aan te doen en als we weer voor anker liggen moeten we de mast in om het blok van de rolinstallatie en de val weer naar beneden te halen om daar een nieuwe harp aan te bevestigen. De genua ligt opgevouwen op de bijboot en we hebben het grootzeil gehesen samen met de uitgeboomde fok. Hopen dat we hiermee onze voortgang kunnen behouden. Het ging net zo lekker! :-)

3 opmerkingen:

  1. Spanning stijgt (ook voor ons ;-) Nog effies doorzetten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wees gerust het komt goed .Blijf kalm je hebt tijd genoeg.En als het iets langer duurt heb je nog enkele mooie droomuurtjes voor de boeg.Nog even en dan ruik je het :vaste land:en zie je weer bomen. Xx Wij gaan naar N Zealand van 19 jan tot 21febr helaas iets te vroeg om jullie te ontmoeten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nog heel even...succes met de laatste mijlen!

    BeantwoordenVerwijderen