woensdag 27 mei 2015

Oversteek St. Maarten - Bonaire Dag 3 - Traag als dikke stront

"Gravity is working against me", zingt John Mayer. Oftewel, zwaartekracht werkt me tegen. Zo voelen wij ons ook de afgelopen dag. Op miraculeuze wijze stroomt de zee haaks op de richting van de passaatwind en golven. Dat wil zeggen dat de golven zuidwestelijk lopen maar de hele 'bak' met water waar wij ons in bevinden zich naar het noordwesten begeeft. Vergelijk het maar fietsen tegen een flinke wind in. Resultaat? Een etmaal met hier en daar kruiszeeën en een voortgang van slechts 80 mijl. En dat terwijl we voor ons gevoel heerlijk zeilen met 5+ knopen door het water.
En zo kent iedere oversteek toch weer haar uitdagingen. Vanochtend hoorden we van de Wildeman, die inmiddels flink is uitgelopen, dat we nóg 75 mijl stroom tegen krijgen. Dat betekent nóg een heel etmaal zeilen met 2,5 - 3 knoopjes voortgang. Dat is een flinke tegenvaller! Deze oversteek begon zó geweldig. We hadden er veel zin in, het voorspelde weer was ideaal. Het moest een oversteek uit de boeken worden.Als we die boeken nou maar gelezen hadden. Want blijkbaar is deze stroom helemaal niet zo miraculeus als we dachten. Maar goed, dat was dus even omschakelen vandaag. We zullen in plaats van woensdag pas donderdagochtend aankomen.
Het verbaast me telkens weer hoe je tijdens een oversteek door een achtbaan van emoties gaat. Of je nou 2 of 20 dagen onderweg bent. Het is altijd afzien, genieten, inslingeren, uitslingeren, vegeteren, dansen en zingen en zo nog meer. En de volgorde is blijkbaar niet altijd hetzelfde. Dit keer waren de eerste 2 dagen puur genieten, dansen en zingen onder de sterren. Gisteren was mijn inslingerdag en heb ik vooral gevegeteerd. Dat kwam omdat de golven heel raar waren en de boot flink door elkaar werd geschut. Dag 4 zal nog even doorzetten worden maar dan begint het uitslingeren en zijn we er! Het weer is nog steeds super goed. Dus wat dat betreft niets te klagen! Nog 150 mijl te gaan.

1 opmerking: