woensdag 31 december 2014

Atlantic Crossing Part II - Bye Bye Mindelo, Hello Ocean

Atlantic Crossing Part II - Bye Bye Mindelo, Hello Ocean

Het is gelukt! We zijn vertrokken uit Mindelo. Het tweede deel van onze Atlantische oversteek is begonnen. Feitelijk is dit pas de échte oversteek. Laten we hopen dat deze oversteek rustiger gaat verlopen dan de oversteek naar de Kaap Verden. We zijn gisteren met een zonnetje uitgevaren en het voelde goed. Het moest nu maar eens echt gaan gebeuren. De eerste dagen blijven altijd doorbijten. Inslingeren, noemen ze het. Je zou het ook inweken kunnen noemen, zoals de was wordt geweekt in een sloom ronddraaiende machine. Zo worden wij ook geweekt in een boot die traag van links naar rechts schommelt en waarin alle menselijkheid wordt weggeweekt. De komende weken zijn we weekdieren. Weinig comfort, weinig hygiëne, weinig activiteit, weinig van alles wat een mens normaal bezig houdt. Hoe voelt dat inslingeren dan, zul je denken? Je moet wennen aan de bewegingen van de boot. Je maag en hoofd vinden die bewegingen niet natuurlijk en verzetten zich ertegen. Leon en ik worden niet ziek, we geven niet over en kunnen functioneren. Maar we hebben wel last. Leon gedijt het beste buiten. Ik word loom en lig het liefst de hele dag te liggen. Ik krijg last van hoofdpijn, maar kan daarentegen wel weer koken. De eerste dagen zijn ook vermoeiend. Het slaapritme (ik slaap van 20 - 24 en 5-9, Leon slaapt van 00.30-04.30 en van 9-12) zit er nog niet lekker in. Ik kan om 20u de slaap nog niet vatten. En ookal lukt dat wel, dan beweegt de boot zo dat je hele lichaam in bed meerolt van links naar rechts. Echt slapen lukt de eerste dagen daarom niet echt. Later raak je eraan gewend en wil het beter lukken. Maar dat zijn de 'kleine ongemakken' die je op de koop toeneemt. Want wie mag er nou de oceaan oversteken. Dat is maar voor weinige mensen weggelegd en wij zijn enkele van de gelukkigen! Dat houd ik me voor, ook nu ik alle menselijkheid voel wegebben. De wind was het afgelopen etmaal zoals voorspeld, dikke windkracht 5, tussen de 15 en 25 knopen. We hebben alleen de genua (voorzeil) uitgerold/gehesen en laten het grootzeil voor wat het is. Op deze manier hebben we het afgelopen etmaal 117 mijl afgelegd, bijna 5 knopen gemiddeld. Dat vinden we een goede score. Voordeel van varen op de genua is dat Leon niet naar het voordek hoeft om het grootzeil te reven als de wind toeneemt. De genua bedienen we vanuit de kuip. Bovendien is er de komende week genoeg wind voorspeld voor alleen de genua. Het begin is er!
Pos: 16.30N 27.00W, koers 255º.

We wensen jullie vanaf de oceaan een hele fijne jaarwisseling! Party hard & enjoy! Wij zullen het niet echt vieren, aangezien we ons nog niet toppie voelen. Maar we hebben wel een extra radionetje ingelast. Dus alle Nederlandse boten die op het water zitten, kunnen even gezellig samen keuvelen. Misschien vieren we het gewoon over een paar dagen, wat maakt het uit!

2 opmerkingen:

  1. Ik ben blij dat jullie vertrokken zijn, het lijkt me een erg goede keuze. Heel veel succes. Jullie lezen dit pas als je aan bent gekomen dus een fijne jaarwisseling wensen heeft niet zoveel nut maar wij wensen jullie wel een ontzettend boeiend, liefdevol, gelukkig en gezond 2015 toe met vele mooie zeemijlen 'zoals in de boekjes' (nou ja, haha, dat is afhankelijk van de boeken die je leest, maar ik bedoel hiermee die romantische onder vrijwel perfecte omstandigheden ;-) Ik hoop ook dat jullie reis van de Kaap Verden naar daar waar jullie internet hebben, een hele fijne en voorspoedige was en dat jullie ervan hebben genoten!

    Liefs Frans en Ilona

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij proosten vanavond op een goede passaatwind en een kalme zee! XXX

    BeantwoordenVerwijderen