donderdag 3 september 2015

That's what friends are for!

Vrienden, wat heb ik ze toch gemist. Dat heb ik niet zo beseft totdat ze hier een kijkje kwamen nemen in ons leven. 12 dagen hebben we genoten van het bezoek van mijn studievriendin Hanneke en haar man Robin en dochtertje Sam. En mijn jeugdvriendinnetje Sanne logeerde met haar man Joos in dezelfde periode een weekje bij ons aan boord. Wat een heerlijke tijd!

Het mooie aan echte vrienden is dat ze geen blad voor de mond nemen. Ze zeggen je zonder pardon hoe zij het zien, eens of oneens. Ze zijn niet bang om je soms op je punt te zetten. En dat is fijn. Ja, Han, ik heb de les begrepen. Door de zaken zwart-wit te maken bereik je niets. Door me af te zetten tegen het leven in Nederland bereik ik inderdaad niets. Het is en blijft toch mijn thuis. Dus zal ik moeten leren om mijn geleerde levenslessen hier vast te houden in Nederland en over te brengen aan vrienden en familie. Anders zijn de lessen voor niets geweest, en dat zou eeuwig zonde zijn. Maar hoe doe je dat toch? De inzichten die ik hier gekregen heb over leven voor je geluk en genieten van de kleine dingen, die inzichten kreeg ik doordat ik letterlijk afstand heb genomen van mijn eigen voormalige leven. Hoe houd je dat vast als de wereld om je heen met een moordend tempo voortraast? En hoe leer je een ander dat inzicht als ze midden in hun leven zitten dat voort dendert als een tropische storm op weg naar de Carieb? Ik kan er nog een jaartje op broeden... Tips? Let me know! 
Iemand vertelde me ooit dat een vriendschap niet alleen kan leven op oude herinneringen. Dat er af en toe nieuwe herinneringen gemaakt moeten worden. Dus naast het ophalen van herinneringen hebben we veel nieuwe herinneringen gemaakt. Een dinghy-ritje waarin we zeiknat werden was nog nooit zo leuk! Met een gillende vriendin naast je wordt de meest barre tocht al gauw een plezier. En bar zijn de omstandigheden natuurlijk niet. Huppakee, jurkje uit op de steiger, beha wisselen voor bikini-topje (onder toeziend oog van de security guard) en dan gaan met die 2PK over het knobbelige Spaanse Water. Een zwoel windje raast langs onze gezichten terwijl we in het donker de golfjes proberen te omvaren. Zonder succes. Met iedere golf krijgen we een klets lauwwarm water over ons heen. Echt avontuur hè Sanne! Een gegarandeerd recept voor hilariteit!Mijn vriendinnen kennen me als geen ander. En ook dat is heel fijn. We vullen elkaar goed aan. Sanne, de teamcheck houden we erin. Waarom zou je alles zelf checken als je die zware (ahum) taak met een vriendin kan delen? Han liet haar kleine grote hart spreken en omarmde ons allemaal in haar appartement en gezin. Uren hebben we bij haar in zwembad gelegen, op het terras gehangen en genoten van elkaars geouwhoer. Voor het eerst zag ik 'mama Hanneke' en 'papa Robin'.  Een perfect team dat Sammie zelf het leven laat ontdekken. Niet overbezorgd en niet geleid door een stramien over hoe opvoeden zou moeten. Door grenzen aan te geven en een warme basis te vormen, stapt Sam onbevangen het leven in. Mooi! Ook hebben mijn vriendinnetjes me verrast. Hanneke blijkt een echte vogelspotter te zijn! Wie had dat gedacht? En Sanne is glansrijk geslaagd voor de ultieme globetrotter-test: slechts bepakt met 1 gedeelde backpack voor haar en Joos, met makkelijk zittende casual kleren en zonder hakken kwam ze hier aan. Au naturel bracht ze de week door in bikini en hoedje en paste ze zich zonder moeite aan aan het leven aan boord. Geen douche, haren wassen in het zoute water achter Puff, een toilet met handpomp, leven op 30 vierkante meter, Sanne was all-in! 


Het mooie aan deze vakantie was dat ik ook de mannen beter heb leren kennen. Al kende ik Robin en Joos al beide net zolang als ik Hanneke en Sanne ken (deze dames zijn immers beiden aan hun jeugdvriendje blijven hangen), op vakantie leer je ze weer van een andere kant kennen. Het was heerlijk om Joos te horen genieten van het leven op het water. Er kwam geen eind aan de vele ohhh's en ahhh's, de kleine zuchtjes en mmm's. Met superlatieven als 'dit is chillx1000' lag Joos zichtbaar en hoorbaar te genieten in de hangmat op het voordek van Puff, terwijl de dames probeerden met charmante sprongen in het water te geraken. Niet altijd met succes. We sloten een prachtige dag in Fuikbaai af met een private BBQ op een verlaten strandje. De mannen sprokkelden hout en bouwden een kampvuur. We keken hoe de zon achter Puff naar beneden zakte en ik besefte wat een unieke dag met unieke personen dit was. Een herinnering om héél lang vast te houden. Later in de week maakten we hetzelfde tripje naar Fuikbaai met Hanneke, Robin en de kleine Sam. Han kon haar lol op met het spotten van schildpadden en pelikanen. Het boordleven beviel haar zo goed dat ze zelfs aanbood de oceaan mee te willen oversteken. Of heb ik dat verkeerd begrepen? Ik amuseerde me met mijn gróte vriendin, de kleine Sammie. Een kind om op te vreten. Niet letterlijk uiteraard. Het is een echte waterrat, net zoals haar mama. Al is zeilen nog niet zo haar ding (wat niet is kan nog komen), het woord 'boot' zit er na deze vakantie alvast goed in. En natuurlijk het woord 'maan'. Als er een hypnotiserend effect van een volle maan is, dan is Sam er zéker door betoverd. 


We dronken cocktailtjes op het strand en deden een dansje in het zand. Als afsluiting werden we uitgenodigd door Sanne en Joos voor een heerlijk etentje bij de Gouverneur. Het was een week waarin het beste van twee levens samen kwamen. Ons chille leven aan boord met het mooie gezelschap van lieve vriendinnen uit mijn andere leven. Kon het leven maar altijd zo mooi zijn! Bedankt voor de prachtige week Hanneke, Robin, Sam, Sanne en Joos. Love you lieverds! 

Hieronder een klein stukje van Sanne over hoe zij de week aan boord van Puff beleefde. 

The Caribbean life aan boord van Puff: chill x 1000Voor een weekje lieten we de boel de boel en stapten we in Curaçao aan boord van Puff. Na een warm onthaal op het vliegveld, letterlijk en figuurlijk, dompelden we onszelf onder in the way of life van Frieda en Leon in the Caribbean: wakker worden zonder wekker, koffietje in de vroege ochtendzon met uitkijk op het Spaanse Water, ontbijtje voorbereiden, het weer en berichtjes checken, plan voor de dag bespreken - zwemmen bij Hanneke, Robin en Sam (andere vrienden ook op het eiland!), zeilen naar Fuik baai, stukje rijden naar Grote Knip of Playa Porto Marie, of eerst nog een koffietje bij Pirates Nest? - , keuze maken, insmeren met factor 50 kids, met de dinghy naar vaste bodem en rustig van de dag genieten. Iedere dag werd afgesloten met een avontuurlijk tochtje in de dinghy: in de maneschijn op zoek naar Puff, golven ontwijken en desondanks kletsnat weer aan boord van Puff stappen. Wat hebben we gelachen! Toch is het niet alleen maar chillen met Puff op reis, er wordt heel wat afgeschuurd, geverfd en gezweet om Puff zeewaardig en cover-proof te houden. Dankzij haar trouwe bemanning, een geoliede machine zo hebben we ervaren tijdens ons korte zeiltochtje, ligt Puff er stralend bij en komen er regelmatig collega-zeilers langs om haar te bewonderen. 

Eenmaal terug in Nederland kijken we terug op een heerlijke week met geweldige vrienden, veel vrijheid, veel rust, veel wijsheden, veel zon en veel zen Emoji!

Lieverds, vaar-wel! xx Joos & Sanne 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten