dinsdag 9 juni 2015

Nieuwe werelden

Op weg naar Bonaire worden we voorbij gelopen door Beyzano. We maken over en weer foto´s.
Aanloop Bonaire. 
De zuidpunt is helemaal vlak.

We zijn in een andere wereld beland. Eigenlijk zijn we in meerdere nieuwe werelden beland. Het is bijzonder hoe ieder eiland dat we bezocht hebben steeds weer anders is. Droog, nat, vruchtbaar, vulkanisch, bergachtig, rotsachtig, vlak, koraal met witte stranden, zwarte stranden, ontwikkeld, minder ontwikkeld. Ga zo maar door. Bonaire is weer totaal anders. 

De ruige kust aan de windward zijde van Bonaire!
Om te beginnen heeft het geen stranden. Die variant kenden we al van Saba, maar Saba is een grote rots en Bonaire is gedeeltelijk helemaal vlak. Toch rijst het stijl uit het water naar boven. Dit is ook de reden dat er om het hele eiland muren van koraalriffen op enkele tientallen meters uit de kust liggen. Bonaire staat ook wel bekend als duikparadijs. Die onderwaterwereld willen wij ook leren kennen. Leon begint enthousiast aan zijn cursus PADI open water diver. Alleen, want ik heb mijn PADI al en ga na een korte opfriscursus een dag duiken met andere cruisers. 

Leon duikt eerst de boeken in en moet in 3,5 dag een examen theorie afleggen, 4 zwembadduiken (in ondiep water) en 5 diepwaterduiken voltooien. Drukke en fysiek zware dagen volgen. Enkele oefeningen die een open water diver moet kunnen zijn: op diepte de hele duikset af doen en weer aantrekken, duikbril af doen onder water, onder water het mondstuk uitdoen evenals meerdere oefeningen die simuleren dat je geen zuurstof meer hebt. Pittig! 

Maar de beloning is groot als hij kennis maakt met de onderwaterwereld. Frog fish (die zwemt niet maar loopt 😳), balloonfish, scorpion fish, french angel fish, papegaaivissen, barracuda's en veel meer! Nope, helaas hebben we nog steeds die onderwatercamera niet. Hadden we die wel gehad, dan hadden jullie kunnen zien hoe ik paniekeerde toen ik een wrak op de zeebodem zag opdoemen. Ja kom nou, boten horen te drijven! Maar goed, dat staat dus niet op de rol. En ik herpakte me prima en heb genoten van de meest kleurrijke zachte koralen die op de wanden rondom Bonaire leven.


Gisteren hebben we een dagje getoerd over het eiland met een scooter. Oude herinneringen kwamen boven... Met mijn armen om Leon heen en mijn kin op zijn schouders doorkruisten we het eiland. We hadden er eigenlijk niet al te veel van verwacht maar het is een prachtig eiland! Idyllische wegjes langs de kust, een meer met flamingo's, miljoenen cactussen, een verborgen stad, een surfer's paradise, een lugubere windward coast, ezels, windmolens en zoutvelden. En dat alles nagenoeg voor onszelf! Wat hebben we saampjes genoten!

Bij het Gomomeer. Flamingo´s!


Bij Lac, een meer beschermd door een rif.
Surfer´s Paradise!
 


Prachtige kleurstellingen bij de zoutvelden.
Hier wordt zout gewonnen. We liggen met Puff aan een mooring voor Kralendijk. Een Nederlandse wereld. Overal kun je met de Nederlandse taal terecht. Shoppen doe je bij de AH en de blokker. In de kroeg bestel je bitterballen en bij de snackbar een patatje oorlog. Het voelt als thuiskomen...maar dan anders. Kleurrijk, warm, Caribisch. Caribisch Nederland, een beetje vreemd maar wel lekker!

Hier leren we ook de 'echte' cruiserswereld kennen. In de Carieb heerst vooral een vakantiestemming. Toeristen komen met het vliegtuig en stappen aan boord van een charter om de eilanden te ontdekken. De cruisers gaan meestal op in het chartergeweld. We legden daardoor beperkt contact met andere cruisers. Hier in Bonaire is dat totaal anders, hier liggen alleen maar cruisers. Het voelt als een gemeenschap.  Mensen die al jaren onderweg zijn met hun boot en die hun boot als (t)huis hebben. Mensen die net als wij geen plannen hebben, geen structuur, routines of verplichtingen. Routines misschien toch wel...rondje zwemmen om de boot, 17u borreltijd, op dinsdagen en vrijdagen boodschappen doen met de shopping bus en 's woensdags hamburgeravond. Ja, die wereld is voor ons nieuw. Er zijn de afgelopen week veel Nederlandse boten binnen gelopen. We liggen nu met 9 Nederlandse schepen. Er wordt bij elkaar geborreld, samen gedoken, gegeten en geklust. Wij melken de andere cruisers uit over hun ervaringen in Midden-Amerika en Cuba. Want stiekem begint ons plan voor volgend seizoen vorm te krijgen...
 

En zoals beloofd, het filmpje van de dolfijnenshow! Klik op de volgende link: Dolfijnenshow!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten