donderdag 26 maart 2015

Back to the future

Plannen. Plannen van een zeiler veranderen constant. Zijn letterlijk zo veranderlijk als het weer. Of zoals ze hier zeggen 'plannen worden in zand geschreven'. Drijfzand misschien? Daarover kunnen we meepraten. De Pacific is voor nu van ons lijstje gestreept. Maar wat dan? Ineens moeten we nadenken over het orkaanseizoen in de Carieb. Waar gaan we gedurende die maanden, van juli tot en met oktober, verblijven? En daarna? Gaan we dan weer een seizoen de Carieb in of zijn er andere mogelijkheden? We realiseren ons dat we grote plannen kunnen maken, maar dat alles er over een paar maanden weer heel anders uit ziet. Dus we plannen nog maar maximaal 3 maanden vooruit. Oké, misschien ietsiepietsie langer dan 3 maanden vooruit. We kunnen de plannen immers gewoon weer veranderen ;-).
 
Het plan voor nu is dat we vanuit Grenada weer richting het Noorden varen. De. Grenadines waren een paradijs en paradijselijke dingen in het leven moet je gewoon twee keer doen. En zo boksten we tegen wind en golven onze weg van Grenada naar Carriacou. We hadden een rustige dag uitgezocht met weinig deining. Toch viel het tegen en werd het gedeeltelijk motorzeilen. De eilanden in de zuidelijke Carieb liggen vanuit het zuiden bekeken recht in de wind. Ze worden daarom de Windward Islands genoemd. Daarbij staat er een stroming vanuit de oceaan richting het westen. Deze stroming werkt niet in je voordeel. Maar goed dat we de zogenaamde Windward Islands in eerste instantie downwind bezeild hebben! Toch zijn we vastberaden om de weg naar het noorden te bezeilen en onze Bukh (motor) zo weinig mogelijk aan het werk te zetten!

We hebben geleerd van de eerste windward tocht. De tocht naar Union Island pakten we daarom beter aan. We maakten boven het eiland Carriacou eerst een slag naar het oosten, zodat we een goede uitgangspositie hadden voor Union Island. In één rak zeilden we onder vol zeil naar Union. Puff liep als een speer, de wind drukte haar door de golven. Af en toe kwamen er flinke windvlagen over die ons zwaar deden overhellen. Puff liet zich niet kennen, ze begon lol in te krijgen in het 'aan de wind' zeilen. Ze loefde nog wat op en stak haar neus in de lucht. 3 uur later lieten we het anker vallen achter het rif bij Union Island. Wat een prachtige zeildag! Back in the Grenadines.

Nog een tikkie naar rechts en we zijn binnen..
Grenadines 2.0. Er zijn geen woorden om te omschrijven hoe wij de Grenadines ervaren. Voor ons is dit tot nu toe het hoogtepunt van onze reis. Het is een droom. Des te meer omdat we hier zelf naartoe gezeild zijn. We bezoeken Petit Sint Vincent en het zandhoopje Mopion. Daarna zetten we zeil naar de Tobago Cays. Wederom vastberaden om alles op het zeil te doen, kruisen we onze weg tussen Union, Palm Island en Mayreau naar de zuid-ingang van de Cays. Uhuhuhuh, we worden hier nog eens bedreven in. En dan laten we ons anker plonzen in de Cays.... $£¥+*%#}\£\+!?&@€//&@@#%{*+*>$££<+**{$. Begrijp je? Nee, wij ook niet. Deze plek is niet te begrijpen, niet te bevatten, niet te beschrijven.


 
Onverwachts zien we de Win2Win binnenvaren. We hebben Lilian en Eltjo voor het laatst gezien in Rabat. We ontmoeten ook Rudy en opstapper Noor van de Sea Ya. Het wordt een gezellige reünie met snorkelen, lekker eten en een goede borrel. Hoe mooi en gezellig ook, we willen hier niet te lang blijven. Deze plek moet in onze herinnering voor altijd zijn magie behouden. Dus gaan we op het hoogtepunt weg. Met de zon hoog aan de hemel en het water blauwer dan blauw, varen we naar buiten. Een traantje ontsnapt uit mijn ooghoek. Óp naar meer van dit soort magische plekken in de wereld!


Gisteren kwamen we aan op Bequia na wederom een prachtige zeildag. We kruisten Puff aan de wind de de ankerbaai binnen. We voelen ons de laatste dagen niet alleen cruisers, maar heuse zeilers! De komende weken zullen we wat langere zeiltochten maken en slaan we enkele eilanden over. ST Lucia en Martinique vonden we minder paradijselijk, dus die doen we niet nog een keer aan. Vanuit ST Vincent willen we een nacht doorvaren naar Dominica. Daarna willen we in ieder geval nog naar Antigua, Barbuda, ST. Maarten en Saba. Eind mei gaan we richting de ABC eilanden (Aruba, Bonaire, Curacao) voor het (ontwijken van het) orkaanseizoen. We hopen een tussenstop te maken in Los Roques (Venezuela).

P(u)ffff, dat zijn alweer veel plannen! Maar we hebben nóg meer plannen. In juli zullen we een bezoekje brengen aan Nederland. Vakantie! We kijken er erg naar uit om ons nieuwe neefje Mecx en nichtje Sam te ontmoeten. En uiteraard om familie en vrienden weer even te zien. Maar we blijven niet te lang hoor. Stel je voor, anders willen we misschien niet meer terug. Dan zouden de plannen wel erg drastisch veranderen ;-).


2 opmerkingen:

  1. Wat een heerlijkheid allemaal, eigen keuze is de beste keuze!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hé dit alles verbreekt toch wel de magie... Lijkt tijd om terug te komen! Zo graag de Pacific overgestoken met jullie... Virtueel dan... Geniet van het Blaauw.

    BeantwoordenVerwijderen