zondag 1 september 2013

Een nieuw record.....


Deel 2 van onze vakantie hadden jullie nog tegoed. Natuurlijk moest ik even bijkomen van de schrik en zat ik een dag op een roze wolk na het huwelijksaanzoek van mijn allerliefste. Nadat familie en vrienden ingelicht waren, moesten we toch ook maar weer eens verder zeilen. Yarmouth was de volgende bestemming. Ondanks de drukte in het hoogseizoen vonden we toch een mooi plekje aan de kade. Puff lag nog niet goed vast of we hoorden iemand vanaf de kade roepen: “Je kent ons niet, maar we kennen jullie wel hoor, we zijn van de Leeuwenhart, ook een Jan Haring”. Nou ja, wat een stom toeval, 2 Jan Harings in de haven van Yarmouth. Karen en Jan Cees kenden ons via onze site waar wij hun genoemd hebben in de rubriek over de boot omdat zij met hun Jan-Haring een rondje Atlantic gemaakt hebben. Dit was natuurlijk een uitgelezen kans om te leren van hun ervaringen met de Leeuwenhart en ook een andere Jan Haring te bekijken. Alhoewel het dezelfde boot is, waren er toch ook tal van verschillen. Dat is met name te danken aan de vele modificaties aan onze Puff van Dico! Ikzelf was toch erg gecharmeerd van de originele zwarte kleur van de Leeuwenhart, maar onze draak blijft voorlopig in zijn groene jasje.

Een volgend hoogtepunt van de vakantie was het bekijken van de start van de Fastnet race. Bij Fort Victoria (het nauwste stukje van de Solent) zagen we alle boten van de Fastnet voorbij razen. Zowel de 140 voet trimaran van Abu Dhabi, de Volvo Open 70´s als de achteraan liggende klassiekers. Met daartussenin alle andere helden in de verschillende klassen. Een heerlijke dag! Daags erna vertrokken we uit Yarmouth om naar Newtown River te varen. De ingang van deze rivier lag slechts enkele mijlen verderop en met de stroom mee was het nog geen uur zeilen. De uitdaging zat hem in de invaart. Vanaf een zeker waypoint voeren we op de geleidemarkering naar binnen. De ingang was amper 10 meter breed en eenmaal binnen splitst het water zich in twee richtingen. We spotten meteen een vrije mooring en dankzij de pilots wisten we de betonning juist te bevaren. Het oppikken van de mooring ging perfect, hetgeen meer zegt over de kwaliteit van de mooring dan over onze kwaliteiten (natuurlijk ook uitstekend ;-)) en daar lagen we voor het eerst aan een mooring! Het is een prachtig gebied dat grotendeels droogvalt bij laag water. Wat een rust! Zo moet het leven zijn!
De volgende bestemming was de Beaulieu River. Een beroemde en populaire bestemming in de Solent, maar ook deze rivier heeft geen makkelijke invaart. We wilden toch ook ervaring opdoen?? Niet zeuren dan…. Het zeilen in de Solent beviel ons erg goed. De Solent lijkt wel z’n eigen klimaat te hebben. In de ochtend is het rustig en in de middag trekt de zuidwesten wind aan naar een krachtje 5 a 6. ’s Avonds zakt de wind dan weer in. Wat het varen met name uitdagend maakt, is het varen op het tij. Veel havens in de Solent vallen geheel droog of hebben op z’n minst een ondiepe drempel. Daardoor moet je je goed verdiepen in de getijden en altijd goed geïnformeerd het water op gaan. We gebruikten zowel de Reeds Almanac als een 2e pilot. Daarnaast voeren we uiteraard op de papieren kaart en de elektronische kaarten. Deze combinatie beviel perfect! Met 3 uur voor HW voeren we de Beaulieu River op. Uiteraard nét op het moment dat de wind aantrok en het water  lekker begon te golven. Ikzelf was toch nog wel nerveus, maar Leon heeft stalen zenuwen en stuurde Puff vastberaden over de drempel. Ik stond binnen om onze koers op de elektronische kaart de bekijken en gaf Leon aanwijzingen als we iets meer stuur- of bakboord moesten houden. Buiten ziet de situatie er toch vaak anders uit dan op de computer.
 
Op de Beaulieu River pikten we wederom een mooring op. Een Engelsman had ons getipt dat je gewoon een mooring moet oppikken en vanzelf van de havenmeester hoort of die mooring vrij is of dat je moet verplaatsen. We konden gelukkig lekker blijven liggen. ’s Avonds hebben we de bekende wandeling naar Beaulieu gemaakt waarna we bij Buckler’s Hard hebben genoten van een cheeseburger en tonijnsteak van de BBQ. Wederom bij een heerlijk ondergaand zonnetje. Wat boften we toch met het weer! Daarna lekker aan boord genoten van de serene rust en de natuur! We waren als enige aan boord in ons rijtje moorings en we lagen ‘open en bloot’ in de rivier, midden in de natuur met niets om je heen. Genieten met een hoofdletter G.
We naderden het einde van onze 3e week vakantie en moesten ons daarom toch gaan voorbereiden op de terugreis. Vorig jaar moesten we tegen weer en wind naar huis opkruisen en kwamen we uiteindelijk een dag te laat thuis en op ons werk. Dat wilden we nu in ieder geval voorkomen. We besloten met dagtochten richting Dover te varen en daar een front af te wachten dat regen en veel wind zou brengen op zaterdag. Na Portsmouth was onze tussenstop in Eastbourne, een gezellige haven omringd met charmante huizen en restaurants, afgeschermd van de zee door een sluis.
Na een rustige nacht voeren we de laatste etappe naar Dover op een bewolkte dag. Met lichte mist en met het invallen van de avond voeren we Dover binnen. Inmiddels voelden we ons ervaren rotten in het oproepen van havens via de marifoon en de invaart van Dover verliep soepel. Er stond een flinke dwarsstroom en rare golfslaag bij de westelijke ingang. Gelukkig wordt deze ingang nauwelijks door de veerboten gebruikt. Het bleek een goede keuze te zijn om de terugtocht tijdig te hervatten en in Dover het slechte weer af te wachten. Nadat het front zou overtrekken, zou er nog 1 dag met goede  zuidwestelijke wind komen en daarna zou de wind draaierig worden en variabel uit alle richtingen. Geen wind waarmee Puff met haar 8 ton onder onder zeil vooruit komt. En om de oversteek nou op de motor te moeten doen… We sparen die ouwe Bukh liever voor het echte werk! We hadden dus 1 dag om de oversteek te maken.

Op zondagochtend vertrokken we dan ook uit Dover met bestemming Scheveningen of IJmuiden. De oversteek begon prachtig met een lekkere halve wind 5 door de shipping lane. Met de stroom mee liepen we eerst  7 en later 8 knopen over de grond. De top was 8,9 knopen, echt ongelofelijk voor onze Puff! Dat schoot lekker op zo! Achterop kwam een ferry en we wisten niet zeker hoe de route van de ferry zou zijn, dus riep ik de ferry op. “Ja mevrouw, we zien u voor ons, we verleggen onze koers en varen om u heen”. “Dank u meneer, dat is erg fijn, prettige dag nog!” Erg grappig om de ferry zijn koers voor jou te zien verleggen. Een ander voordeel (of nadeel) van onze AIS was dat iedereen ons kon volgen en dus ook de kustwacht van Dover. Ineens hoorden we op kanaal 16 : “Sailing vessel Puff, callsign Papa Echo 9027”. Dat waren wij, wat nu… We werden vriendelijk verzocht door de kustwacht of we de shipping lane haaks wilden oversteken zoals de reglementen het voorschrijven. We verlegden onze koers terwijl ook andere zeilschepen om ons heen opgeroepen werden. We voeren dezelfde route als de heenweg tussen de banken voor de Franse kust door. Inmiddels waaide het een dikke 6 en vingen we een gesprek op tussen zeilers die toch uitschieters van kracht 7 hadden gemeten (wij hebben geen windmeter aan boord). We hadden ons volledige grootzeil staan en schoten door het water. De koers was wederom pal voor de wind dus dan heb je niet zozeer door hoe hard het waait. De golven bouwden zich echter ook op en we begrepen al gauw dat het geen rustig nachtje zou worden. Ter hoogte van de shipping lane richting Antwerpen moesten we een keuze maken, óf over bakboord zeilen langs de shipping lane, óf over stuurboord richting het noorden om later af te buigen naar het oosten.
Dat laatste leek ons de beste oplossing omdat de wind zou gaan draaien naar het noordoosten en we niet te hoog aan de wind wilden zeilen langs de Nederlandse kust. Achteraf kunnen we zeggen dat we een verkeerde keuze gemaakt hebben. Gelukkig hebben we nog wel een rif gelegd voor het ingaan van de nacht, dat in ieder geval meer rust gaf in deze toch wel heftige omstandigheden, waarbij we enkele stormrondjes hebben moeten maken om een gijp te voorkomen. Ook moesten we een tweetal windmolenparken omzeilen en zo kwam het dat we 30 mijl parallel aan de shipping lane in de oostelijke richting naar de Maasmond voeren, langs maar liefst 4 ankergronden voor grote scheepvaart en dat midden in de nacht. We zeilden tussen de grote scheepvaart door, en riepen de schepen op als het écht te close leek te worden.  Leon heeft letterlijk eelt op zijn zenuwen gekweekt en gelukkig schroomden we het gebruik van de marifoon al lang niet meer. Omdat we een voordewindse koers hadden was het moeilijk om koers te verleggen zonder te moeten gijpen. Gelukkig bleek ook de grote scheepvaart niet te beroerd om hun koers aan te passen om ons ruimte te geven. In de vroege ochtend nam ik het roer van Leon over zodat hij ook een paar uur rust kon nemen. Het grootzeil hadden we gestreken omdat de wind in de loop van de nacht weg viel. Deze trok niet veel later echter weer aan uit een noordoostelijke richting zoals voorspeld en op de genua liepen we algauw weer 5 knopen richting Rotterdam. IJmuiden leek ons toch iets te gortig en we besloten Scheveningen binnen te varen. Nu hadden we zelf ervaren waarom de Noordzee een van de moeilijkste wateren genoemd wordt! Ook wij zijn geneigd de volgende keer gewoon lekker langs de kust af te zakken, zo mogelijk in dagtochten. Desalniettemin hebben we weer veel over ons schip geleerd en ook over ons eigen kunnen als schippers. Ook zetten we een nieuw snelheidsrecord neer van gemiddeld 5 knopen over 146 mijl in 30 uur!

In Scheveningen kwam Jan aan boord en konden we op ons gemak en onder het aangename gezelschap van Jan de resterende mijlen naar Enkhuizen varen.
 
Tijdens deze vakanties zouden we onze modificaties aan Puff testen en kijken wat we in de toekomst nog zouden moeten aanpassen voor toekomstige reizen op Puff. Hieronder enkele conclusies:
-          De zonnepanelen leveren meer dan voldoende energie op voor onze elektronische apparatuur. We hebben op de huidige korte stukken relatief veel gemotord maar bij langere oversteken maak je weer minder gebruik van laptop en navigatieverlichting. Daarbij hebben we de koelkast tijdens de vakantie intensief gebruikt. De panelen laden maximaal 4,5 ampère per uur per stuk.
-          Het nieuwe grootzeil maakt een groot verschil, we kunnen hoger aan de wind varen dan voorheen en de balans is ook beter waardoor Puff onder de juiste omstandigheden bijna zelf op koers blijft. En de oranje top is uitstekend zichtbaar!
-          Qua zeilvoering is gebleken dat we onvoldoende zeil hebben op voordewindse koersen met weinig wind. De genua is slechts 25m2. De halfwinder met 38m2 geeft al meer oppervlak maar moet op de rol gezet worden en dat is op zee niet altijd even eenvoudig. Daarom gaan we toch nog een gennaker aanschaffen en hiervoor een aparte val aanbrengen.
-          Qua leven aan boord is Puff voldoende uitgerust en de aangebrachte handvatten maken het mogelijk om ook op zee makkelijker te koken. Wel is gebleken dat het mangat een betere slaapplek is dan in de punt op schommelende koersen.
-          Enkele wensen voor op de lijst ‘nice to haves’ zijn: ritsen in de buiskap om het raampje omhoog te klappen voor extra wind in de kuip wanneer we voor anker liggen, 2e gasfles van 12 kilo, mogelijkheid om grootzeil vanuit de kuip te hijsen, beschermkapjes op de zalingen, muziekboxen (demonteerbaar) voor buiten, 12v ventilatoren……
-          Wel of geen SSB zender…dat blijft een moeilijke afweging maar de wijzer slaat steeds meer uit naar een Ja... 
En zo hoeven we niet bang te zijn dat we de komende winter niets te doen hebben J.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten