zondag 7 september 2014

Port, Paint & Patience

Als je de pilots over de Portugese kust leest, lees je dingen als ‘on average at least one yacht is lost (or at least capsized) each year while attempting to enter a harbour on the Portuguese Atlantic coast in the wrong conditions’. De Atlantische Portugese kust is bloot gesteld aan de elementen. De condities voor de kust worden bepaald door het weer ver op zee. Dit resulteert vaak in hoge golven (oceaandeining) die een gevaar kunnen zijn bij het aanlopen van Portugese havens en rivieren. In die rivieren liggen vaak ondiepe drempels die voor brekende zeeën kunnen zorgen. Daarnaast waait er in Portugal de Nortada. De Nortada is een fenomeen waarbij door de opwarming van de lucht boven land een aanlandige bries ontstaat in de middag. Deze bries waait altijd uit het noorden en kan aantrekken tot windkracht 7.



Met groot respect voor de elementen en de Portugese kust vertrokken wij afgelopen week uit Baiona (Spanje) richting de eerste stop, Viano do Castelo. Een prachtige zeildag! De Nortada deed haar werk en met 6,4 knopen (net onder de rompsnelheid van onze Puff) stoven we door het water. Om 16u liepen we de haven binnen en toostten we op onze eerste succesvolle zeildag in Portugal. De eerste en de laatste… De Nortada waait toch ALTIJD in Portugal? Hoezo wordt er zuidelijke wind voorspeld zover de weermannen en vrouwen vooruit kunnen kijken? Een zware depressie die over de Noord- Atlantische Oceaan trekt brengt prachtig weer naar Nederland. En ontregelt in haar kielzog het weer in Zuid-Europa. Was ik net een beetje ingeslingerd in de gevreesde Portugese wateren, komt er abrupt een eind aan het zeilfeest. Het is maar goed dat we ook een motor hebben… 


De volgende stop was Porto, 5 uur motoren, 1 uur gezeild. In Porto besloten we 5 dagen te liggen, de nood met het nuttige te combineren. Verven. Zout doet Puff geen goed en er waren alweer genoeg roestplekjes die wachtten op een lik verf. In de ochtenden verven, in de middag naar Porto. Porto is dé stad van de port(wijn). Daar zit een hele geschiedenis achter, ongetwijfeld een mooi verhaal, maar ik als cultuurbarbaar wijd me liever aan de stad zelf. Een prachtige stad met een vintage look en feel. Een typisch voorbeeld van het totaal is meer dan de som der delen. Vervallen panden, roestige balkonhekjes, afbladderende luiken, de geur van was die hangt te drogen en van de bedompte lucht van een hete stad. Prachtige kathedralen versierd met tegeldesigns. Steile straatjes met hoge en smalle huizen. Oude dametjes die voorover gebogen de straatjes beklimmen en kinderen die in de namiddag op straat spelen. Duizenden toeristen, rondvaartboten en een riool dat de rivier in loopt. Maar dat alles is te mijden. Wat een heerlijke stad om een paar dagen te vertoeven! En een oogverblindend wit dek als resultaat!  





Nog steeds zuidelijke wind? We moesten toch maar eens verder en de voorspellingen worden er niet beter op. We besluiten een flinke ruk zuidwaarts te maken. Onder zeil én motor varen we langs de Portugese kust. We genieten van een rustige Oceaan. Varend langs de kilometerslange Portugese stranden die schitteren in het zonlicht. Vergelijkbaar met de Nederlandse kust maar veel ruiger. Hier beukt de Oceaan op de kust…maar nu even niet. We overnachten in Figuera da Foz. Een rivieraanloop met een reputatie waar de honden geen brood van lusten…maar nu even niet. Je kunt er nu zelfs met een roeiboot binnen varen.



De dag erna is er iets westelijke wind voorspeld. Kunnen we dan eindelijk een beetje zeilen? We hijsen de halfwinder (lichtweer zeil voor wind van opzij) en draaien de steven naar het zuiden. De stuurautomaat houdt roer en wij chillen heerlijk op het voordek. Het stralende zonnetje en de mooie zonsondergang maken het een prachtige dag. Maar het bezoek van een school dolfijnen vlak voor sundown maakt de dag pas écht memorabel.




10 dagen onderweg in Portugal en ons geduld wordt ernstig op de proef gesteld. De weermannen en vrouwen geven nog zeker een hele week zuidelijke wind. Waar is die verdomde Nortada? Motoren we verder of wachten we op betere wind? We besluiten tot het laatste. We liggen in Nazaré. Een trekpleister voor surfers van over de hele wereld. Hier is het ‘Guiness Book of Records’- record gemeten voor de hoogste golf waarop iemand ooit gesurfd heeft. Hoogte? 23.77 meter. Maar nu gelukkig even niet…





3 opmerkingen:

  1. Hé l uitjes, dat zijn weer prachtige plaatjes. Vooral Porto is prachtig! Hoop voor jullie dat de wind wat gaat aantrekken want een hele dag moteren is wel een lange zit. Van hieruit weer een hele goeie reis verder en de groeten uit een zonnig Duiven.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Léon & Frieda,

    Ik heb weer met veel plezier jullie belevenissen zitten lezen. Blijf enthousiast jullie blogs schrijven, dan geniet ik mee van jullie reis! Groet, boogs

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Vond het erg leuk om jullie te ontmoeten. Je moeder en ik hebben een voorspoedige reis gehad. Gezellig koffie gedronkenn op het vliegveld, alleen zaten we apart in het vliegtuig. Wel samen tot Utrecht gereisd. Blijf jullie zeker volgen en wens jullie een ngelooflijke mooie tijd. Groetjes Willemijn.

    BeantwoordenVerwijderen